Alle regio's in Tsjechië

Vakantie-ideeën
Gezinnen met kinderen
40 vakantiehuizen
Groepshuizen
31 vakantiehuizen
Wellness
10 vakantiehuizen
Lastminute
9 vakantiehuizen
Dicht bij de piste
2 vakantiehuizen

Een greep uit ons aanbod van vakantiehuizen in Tsjechië

Tsjechië heeft veel fraais te bieden. Het land heeft een afwisselende natuur en een eeuwenoude cultuur. U gaat genieten van verrassend Tsjechië. Vriendelijke mensen wonen in eeuwenoude stadjes in een golfend groen landschap tussen woeste rivieren en eeuwig zingende bossen. Praag ligt nooit ver weg. Vakantieparken in Tsjechië liggen centraal.

Bungalows midden in de natuur

Maak vanuit uw vakantiehuis in Tsjechië oneindige tochten langs mysterieuze burchten, stoere kastelen en ingeslapen pastorale dorpjes. Dorpjes waar de pastoor nog zelf de koeien melkt. De vakantiehuizen of bungalows liggen altijd midden in de natuur en bezienswaardigheden liggen uitnodigend op u te wachten. In Tsjechië raakt u nooit snel uitgekeken.

Vakantiehuis huren

Een vakantiehuis in Tsjechië geeft u een gevoel van rust en beleving. Geniet op een dromerig terras ergens in Tsjechië van de authentieke cultuur, de kleurrijke huizen en de sfeervolle markten. Tsjechië als kindvriendelijk vakantieland heeft veel te bieden. Komt bij dat Tsjechië ook een voordelig en goedkoop vakantieland is.

Bungalows tussen de heuvels

Uw vakantiehuis in Tsjechië ligt zeer landelijk. Vanaf uw vrijstaande bungalow of vakantiehuisje kunt u de heuvels of de bergen zien liggen. In de verte ligt een dorpje dat u uitnodigt morgen een kijkje te komen nemen. De Tsjechische gastvrijheid maakt uw verblijf extra aantrekkelijk. Eten en drinken (Budweiserbier) zijn goedkoop. Uw vakantievilla is volledig uitgerust, heeft vaak een zwembad en ligt midden in de natuur.

Comfortabele vakantiewoningen in Tsjechië

U kunt alle comfort verwachten in uw vakantiehuis in Tsjechië. Het vakantiehuisje hoort vaak bij een vakantiepark en ligt tussen andere leuke bungalows, vakantievilla’s of huizen. U hebt het gevoel erbij te horen in Tsjechië. Een goed gevoel.

Vakantiehuizen in Tsjechië liggen vlak bij een kasteel

Uw kinderen gaan genieten van hun vakantie in Tsjechië. Veel activiteiten bevinden zich op een geringe afstand van uw vakantiehuisje. Neem ze eens mee naar een spannend kasteel in het achterland, ga raften of zet een speurtocht uit door geheimzinnige wouden.

Eeuwig zingende bossen

Vakantiehuizen in Tsjechië: natuur en cultuur!

Tsjechië ligt in het hart van Europa. Het landschap wordt beheerst door dicht beboste heuvels, afgewisseld met hooggebergtes. Grote en kleine recreatiemeren zorgen in de warme zomer voor aangename verkoeling.

Bewonder in de vakantie de burchten, kastelen en de dorpjes met pastelkleurige geveltjes. De historische steden die de geschiedenis van Tsjechië weerspiegelen, waaronder de hoofdstad Praag! Tsjechië is verrassend modern en niet duur. Net als de vakantiehuizen!

Tsjechië: vakantie vol natuur met een cultureel randje!

Uw vakantiehuis in het mooie Tsjechië

Op de mooiste plekken in Tsjechië hebben wij vakantiehuizen geselecteerd. In West-Bohemen, Zuid-Bohemen en Oost-Bohemen maakt u kennis met de bossen en meertjes. In het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte geniet u van bergen, beekjes en beeldschone natuur.

Vakantiehuizen, appartementen, chalets en vakantiewoningen van Topic Travel

Bij Topic Travel reserveert u uitstekende vakantiehuizen in Tsjechië. Meestal vrijstaande vakantiewoningen, maar ook chalets en appartementen. Soms in vakantieparken.

Kies voor een vakantiehuis aan een meertje of een vakantiehuis met een eigen zwembad.

Alle vakantiehuizen, appartementen, chalets en vakantiewoningen in Tsjechië zijn goed met de auto bereikbaar. Of boek een goedkope vlucht naar Tsjechië en huur een auto.

Rserveer uw vakantiehuis in Tsjechië bij Topic Travel!

De geschiedenis van Tsjechië

Tsjechië kent een rijke geschiedenis. Ooit speelde het de hoofdrol in Centraal-Europa! Na de Fluwelen Revolutie in 1989 hebben democratie en economie zich zeer snel ontwikkeld. Ontdek de geschiedenis van Tsjechië in uw vakantie! Lees meer over de geschiedenis van Tsjechië.

De vroege geschiedenis in Tsjechië

Het Tsjechië van vandaag bestaat uit ruwweg drie delen. Bohemen is het belangrijkste deel. De naam Bohemen komt van de Keltische Boii, die nog voor onze jaartelling werden verdreven door Germanen. Zo'n zes eeuwen later werden zij op hun beurt verdrongen door Slavische stammen. Tsjechië zou nog lange tijd de speelbal zijn van deze twee laatste bevolkingsgroepen. Met Bohemen werden vaak ook in één adem de door Bohemen gedomineerde delen Moravië en Silezië bedoeld.

Habsburgers en godsdienstoorlogen in Tsjechië

In de vroege middeleeuwen voerde hertog Wenceslaus I het christendom in. Enkele eeuwen later werd de Boheemse Karel I, als Karel IV, Keizer van het Duitse Rijk. Onder Karel IV werd Bohemen met de stad Praag het politieke middelpunt van centraal Europa.
Niet iedereen was tevreden met de groeiende Duitse invloed en de beperking van de godsdienstvrijheid. De 15e eeuw was het toneel van elkaar bestrijdende (voornamelijk Duitse) adel, en (Tsjechische) hussieten en taborieten.
Latere Katholieke Habsburgse keizers kregen opnieuw te maken met religieuze conflicten. Na de rampzalige Dertigjarige Oorlog werd Bohemen een ondergeschikte provincie in het Oostenrijk-Hongarije van de Habsburgers.

De moderne geschiedenis van Tsjechië

Na de Eerste Wereldoorlog werd Oostenrijk-Hongarije opgedeeld in onder meer de onafhankelijke republiek Tsjechoslowakije. Nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog annexeerde nazi-Duitsland brutaal het huidige Tsjechië.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Tsjechoslowakije opgeslokt door het communistische Oostblok. In 1968 leek daar een eind aan te komen tijdens de Praagse Lente, de volksopstand tegen de communistische machthebbers. De opstand werd bloedig neergeslagen door legers van het Oostblok.

Pas na de Fluwelen Revolutie in 1989 kwam er een einde aan de communistische dictatuur. Daarom is niet alles zo vanzelfsprekend als thuis en zult u zich af en toe moeten aanpassen.

Onder een democratisch bestel werd Tsjechoslowakije in 1993 vreedzaam opgedeeld in Tsjechië en Slowakije.

Bezienswaardigheden in Tsjechië

Uw vakantiehuis in Tsjechië is de springplank om de bezienswaardigheden te ontdekken. Het land is bezaaid met kastelen, burchten en oude steden waar renaissance en barok samensmelten. Veel dorpjes worden gesierd door pastelkleurige gevels. Lees meer over bezienswaardigheden in Tsjechië.

Kastelen en burchten in Tsjechië

Karlstejn

Karlstejn is een sprookjesachtige burcht in gotische stijl. De grote toren steekt al van ver boven de bossen uit. Karlstejn is in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van Karel IV om de kroonjuwelen en relikwieën veilig te bewaren. Bewonder de originele muurschilderingen, portretten van Tsjechische vorsten, de kapellen en de indrukwekkende zalen van de burcht. En de slaapkamer van Karel IV, versierd met edelstenen!

Konopiste

De van oorsprong gotische burcht is door de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand omgebouwd tot woonslot. In het slot kunt u de jachttrofeeën van Franz Ferdinand bekijken en zijn enorme verzameling wapens; veel harnassen, pieken en musketten. Vreedzamer zijn de rozentuin en een fraai Engels park die rondom de burcht liggen.

Hluboka

Zonder meer één van de mooiste kastelen van Tsjechië is Hluboka. In de 19e eeuw is deze ooit gotische burcht voor de Schwarzenbergs verbouwd in de stijl van de Engelse Windsor-gotiek. Mooi zijn hier de wandtapijten, gobelins en schilderijen. Ook is er ruimte voor moderne kunst van Tsjechische origine. Bij het kasteel ligt een grote Engelse tuin.

Pernstejn

Pernstejn is gesticht in de 13e eeuw en nadien uitgegroeid tot een robuust slot. Het was in bezit van de adelijke familie Pernstejn en het is nooit ingenomen door vijanden. In diverse zalen kunt u wapens, jachttrofeeën en fraaie muur- en plafondschilderingen bezichtigen. Vanwege de spookachtige sfeer is Pernstejn gebruikt als decor van diverse films, zoals Van Helsing, Nos Feratu met Klaus Kinski, en Jeane d'Arc!

Historische steden in Tsjechië

Cesky Krumlov

Het romantische Cesky Krumlov ligt strategisch aan de Moldau. De historische stad en het kasteel dateren uit de 14e tot de 17e eeuw. Gotiek, renaissance en barok worden moeiteloos in de architectuur gecombineerd. Het imposante kasteel van de Rosenbergs kijkt trots uit over de stad. Sinds 1991 prijkt Cesky Krumlov op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ceske Budejovice

De stad Ceske Budejovice dateert uit de 13e eeuw en bevat tal van historische bezienswaardigheden. Het oude centrum heeft een keurig patroon van rechte straatjes rondom het Zizkaplein met de grote Samsonfontein. Typisch Boheems zijn de galerijen met pastelkleurige gevels en het barokke raadhuis. Het meest bekend is de stad van het Budweiser bier!

Olomouc

Olomouc was ooit de hoofdstad van Moravië. In de 11e eeuw werd in Olomouc een bisdom gesticht en in het historische centrum staan prachtige religieuze monumenten. Centraal ligt het Vredesplein met de barokke Drievuldigheidszuil en het raadhuis. Bezoek ook het bisschoppelijke paleis, de dom van Sint-Václav en de stadspaleizen en de koopmanshuizen.

Kutna Hora

De "zilverstad" Kutna Hora is in de 12e eeuw gesticht vanwege de rijke zilvervoorraden die hier in de grond verborgen lagen. Lange tijd wedijverde Kutna Hora met Praag om de belangrijkste stad van Bohemen te worden. Kenmerkend is de schitterende Sint Barbarakerk; de heilige Barbara was de beschermheilige van de mijnwerkers. Met de vele oude bezienswaardigheden staat Kutna Hora op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Telc

De koninklijke watervesting van Telc is gesticht in de 13e eeuw en in latere eeuwen aangepast. Het oude centrum van Telc is een schoolvoorbeeld van klassieke Tsjechische stadsplanning; barok en renaissance overheersen. Karakteristiek zijn het marktplein, omzoomd door arcadegalerijen en gevels in pastelkleuren. Bezoek ook het kasteel van de Rozenbergs en de jezuïetenkerk.

Karlovy Vary

Het beroemdste kuuroord van Tsjechië is Karlovy Vary (Karlsbad). De naam van de belangrijkste toeristische plaats in West-Bohemen is afgeleid van Karel IV, de Boheemse vorst. In de 18e en 19e eeuw kwamen keizers, koningen en rijkelui naar Karlovy Vary voor de geneeskrachtige bronnen. Tegenwoordig is het mooiste deel gesloten voor autoverkeer. Zo kunt u op uw gemak de schitterende paviljoens en hotels uit de 19e eeuw bewonderen. Rondom Karlvy Vary zijn mooie wandelroutes uitgezet in de bossen en kabelbanen brengen u naar de heuvels rondom.

Natuur en meren in Tsjechië

Tsjechië is bekend door zijn overweldigende landschap en vele meren. Enorme bossen, woeste bergketens met kloven en lieflijke beekjes. De natuur en meren zijn nooit ver verwijderd van uw vakantiehuis in Tsjechië. Geniet in Tsjechië van de natuur en de meren in uw vakantie! Lees meer over natuur en meren in Tsjechië.

Tsjechië is heerlijk groen

Maar liefst eenderde van het landoppervlak van Tsjechië is bedekt met bos. Natuur is in Tsjechië nog echt natuur. En daar waar de mens wel heeft ingegrepen, is Tsjechië vaak nog steeds erg fraai. Weilanden, aangelegde visvijvers en grote stuwmeren sieren het landschap.

Een bijzonder gebied in Tsjechië is het Boheems Paradijs. Dit is een ruig en romantisch gebied met grillige zandsteenformaties, niet ver van Praag. In Moravië (Oost-Bohemen) liggen de Beskiden, een fraaie bergstreek met vooral naaldbomen. De rivier de Oder ontspringt in de Beskiden.

Ook onder de grond is er in Tsjechië van alles te zien. In de Tsjechische Karst kunt u bijzondere druipsteengrotten bezoeken.

Nationale parken en natuurreservaten in Tsjechië

In Tsjechië liggen prachtige nationale parken. We noemen het Reuzengebergte (Krkonose). Dit nationale park ligt tegen de grens met Polen, waar het ongestoord verder gaat. Hier leven bijzondere diersoorten, waaronder de moeflon.

Het Bohemer Woud is het grootste nationale park van Tsjechië. Het ligt tegen Duitsland en Oostenrijk aan. Omdat het park tot 1990 verboden gebied was, heeft de natuur zich hier eeuwen lang ongestoord ontwikkeld.

In het natuurreservaat van Kutna Hora leven witte herten in het wild, de soort is in de rest van Europa uitgestorven.

Meren en waterrecreatie in Tsjechië

Een strandvakantie in Tsjechië klinkt misschien raar. Maar het kan echt! Met name in de rivier de Moldau zijn prachtige stuwmeren aangelegd. Deze grote meren zijn bij de Tsjechen erg geliefd. Bij de meeste vakantiehuizen in Tsjechië is wel water in de buurt, vaak in de vorm van kleine zwemmeren tot grote recreatiemeren.

De Moldaucascades in Tsjechië

De Moldaucascades in Tsjechië zijn populaire bestemmingen voor de vakantie. Om de Moldau te beteugelen, zijn er in de rivier enkele stuwdammen gebouwd. Daardoor zijn enkele grote meren ontstaan die uitgegroeid zijn tot belangrijke watersportgebieden. Zwemmen, surfen, bootjes huren… u zegt het maar! Omgeven door bos en voorzien van leuke strandjes… Ware paradijzen voor waterliefhebbers!

Even onder Praag ligt het meer van Slapy en iets verder naar het zuiden ligt het grote meer van Orlik. Het grootste meer in Tsjechië is het Lipnomeer, in Zuid-Bohemen.

De kleine meren in Tsjechië

In heel Tsjechië liggen grote en kleinere meren. Bekend is de waterrijke streek rond Trebon, in Zuid-Bohemen. In de 15e en 16e eeuw zijn hier talrijke meren aangelegd om vis te kweken. Sommige grotere meren zijn tegenwoordig uitstekende recreatiemeren. Zoals het meer Svet, waar u naar hartelust kunt zwemmen en bootjes kunt huren. Ook de meren Rozkos en Pastviny in het Adelaarsgebergte zijn geliefd tijdens de vakantie.

Ronduit indrukwekkend is in het Reuzengebergte de waterval Pancavsky (140 m hoog!).

In het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte barst het van de kleine bergbeekjes. Leuk voor een tochtje met de kano. En u kunt er op zalm en forel vissen. Om te vissen in Tsjechië moet u in het bezit zijn van een visvergunning. Deze is gemakkelijk te verkrijgen.

Op reis in Tsjechië

Tsjechië is in veel opzichten een modern Europees land. In tien uur rijden bent u soms al bij uw vakantiehuis in Tsjechië! Voor een vakantie in Tsjechië heeft u een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. De wegen en de infrastructuur zijn goed en u zult in het land probleemloos reizen. Lees meer over op reis in Tsjechië.

De wegen in Tsjechië

In Tsjechië liggen bij elkaar zo'n 500 km aan uitstekende autosnelwegen. Om gebruik te maken van deze snelwegen, moet u in het bezit zijn van een vignet. Deze is gemakkelijk bij de grens en grotere tankstations verkrijgbaar. Ook de secundaire wegen in Tsjechië zijn van prima kwaliteit en bewegwijzering is beslist goed verzorgd. De verkeersregels verschillen vrijwel niet van onze regels.

Mobiel bellen en taal in Tsjechië

Tsjechië beschikt over een goed GSM-netwerk. Neemt u dus gerust uw mobiele telefoon mee tijdens uw vakantie. De officiële taal in Tsjechië is Tsjechisch. Veel oudere mensen spreken een woordje Duits en de jongere generaties spreken steeds meer Engels.

Geld in Tsjechië

Tsjechië is voor ons een bijzonder goedkoop land voor de vakantie. Zeker als het gaat om levensmiddelen en benzine. In Tsjechië betaalt u met de Tsjechische Kroon. Het voordeligst wisselt u uw euro's in Tsjechië zelf, bij banken en wisselkantoren. In de grotere plaatsen kunt u pinnen bij geldautomaten.

Bezoek Praag in de vakantie

Waar Tsjechië het hart van Europa is, is Praag het hart van Tsjechië. Gotiek, barok, renaissance en jugendstil. Kronkelende straatjes en romantische pleintjes met gezellige restaurants en terrassen. Praag moet u in uw vakantie in Tsjechië gezien hebben! Lees meer over Praag.

Praag

Praag is in de 9e eeuw gesticht door hertog Borivoj, de eerste Tsjechische vorst. Zo'n vijf eeuwen later kwam Praag tot grote bloei onder Karel IV, die later keizer van het Heilige Roomse Rijk werd. Veel romaanse en gotische bouwwerken dateren uit deze tijd, zoals de beroemde Karelsbrug over de Moldau. Na de godsdiensttwisten liet vooral de katholieke adel vele barokke pronkpaleizen, kloosters en kerken bouwen.

Het historische centrum van Praag is beeldschoon en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar. Het openbaar vervoer in Praag is goed georganiseerd, veilig en goedkoop.

Vanaf de hoog gelegen Praagse Burcht met de zwarte toren kijkt u uit over de stad. Bezoek ook de enorme St. Vitusdom, de St. Jorisbasiliek en de St. Nicolaaskerk waar Mozart ooit het orgel bespeelde.

Het eilandje Kampa met Praags Venetië, en het oude stadsplein met het Huis bij de Stenen Klok. De Joodse wijk en het Gouden Straatje.

En wat is nou een vakantie zonder shoppen? In Praag vindt u winkels van grote modehuizen en kleinschalige vintage winkeltjes. Als er maar genoeg ruimte is in de auto voor al die tassen! Een heerlijke dag Praag sluit u af in één van die gezellige restaurants die de stad rijk is.

Tsjechië culinair

Op het eerste gezicht lijkt de Tsjechische keuken eenvoudig. Maar de gerechten zijn origineel en met simpele ingrediënten worden verrukkelijke maaltijden gemaakt. Verruil dus in Tsjechië de keuken van uw vakantiehuis voor een restaurant. Uit eten in Tsjechië is bovendien erg goedkoop! Lees meer over Tsjechië culinair.

Tsjechische gerechten

In Tsjechië neemt men vooraf vaak soep, bijvoorbeeld de typische soep met gedroogde paddestoelen. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gebakken of gestoofd vlees, met een heerlijke roomsaus. Bekend zijn rundvlees met tomaten- of dillesaus, ossenhaas met roomsaus en de Praagse ham. Als bijgerecht kiest u uit meel- of aardappelknoedels.

Nog ruimte over voor het nagerecht? De opgerolde appelkoek, vruchtenknoedels en aardappelstelen met maanzaad zijn heerlijk!

Bier en wijn in Tsjechië

In Tsjechië worden bijna 500 soorten bier gebrouwen. Het beste bier ter wereld! Ons "pilsje" is afgeleid van de stad Pilzen en Budweiser komt oorspronkelijk uit Ceske Budejovice. Van licht wit bier tot donker en zwaar; in Tsjechië heeft u volop keuze bij de vleesgerechten! Karpers uit de vijvers in Zuid-Bohemen of forel uit de beekjes in het Adelaarsgebergte? Wij raden een witte wijn aan uit Moravië (Oost-Bohemen).
Als tussendoortje neemt men in Tsjechië graag een glaasje Becherovka. Een fles van deze bitterzoete kruidenlikeur uit Karlovy Vary is bovendien een leuk souvenir voor thuis!

Golfen in Tsjechië

Golfen in Tsjechië! Tsjechië herbergt zo'n 60 golfbanen en ze zijn werkelijk schitterend gelegen! Hier loopt u pas echt rustig en ontspannen uw rondje. Veel vakantiehuizen in Tsjechië liggen bij fraaie golfbanen. De afstand naar de golfbaan wordt duidelijk vermeld bij deze vakantiehuizen. Lees meer over golfen in Tsjechië.

De golfbanen in Tsjechië

De ervaren golfer kan tijdens de vakantie in Tsjechië naar hartenlust afslaan en zelfs aan wedstrijden meedoen. De minder ervaren golfer krijgt de tijd en wordt niet op de vingers gekeken tijdens zijn of haar rondje.

In Tsjechië liggen fantastische golfbanen. Variërend van de wereldberoemde en meer dan 100 jaar oude Golf Resort Karlovy Vary (Karlsbad). Tot de Golf Resort Karlstejn, in het heuvelachtige landschap met uitzicht op de gotische burcht Karlstejn!

Ook bijzonder is de panoramisch gelegen Golf Club Mlade Buky, waar u kilometers ver uitkijkt over het Reuzengebergte. Bij Benesov herbergt Golf Konopiste twee ruime Championship courses.

Prestigieus of romantisch golfen tijdens uw vakantie in Tsjechië? De keuze is aan u!

Vakantiehuizen in Tsjechië van Topic Travel

Tsjechië is een bijzonder vakantieland. Indrukwekkende natuur en een schat aan cultuur en historie gaan in Tsjechië uitstekend samen. Bovendien zijn de prijzen in Tsjechië een stuk lager dan bij ons.

Met vakantiehuizen, appartementen, chalets en vakantiewoningen van Topic Travel bent u verzekerd van een uitstekende vakantie in Tsjechië.

Een vakantiehuis in Tsjechië? Met Topic Travel krijgt uw groene vakantie altijd een cultureel randje!

Alle vakantiehuizen in Tsjechië
Aanmelden